• filet łososia czyścimy, wycinamy ości, skórę i kroimy na spore kawałki; marynujemy w pieprzu i soli, potem oprószamy mąką
• smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron, przekładamy na miseczkę
• zielone oliwki kroimy w plasterki, zielony pieprz z zalewy siekamy, cebulę kroimy w kosteczkę
• wszystko to smażymy na patelni, mieszamy, dodajemy winiak i podpalamy
• kiedy płomienie zgasną, dodajemy sok z połowy cytryny i masło; jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody
• dodajemy usmażonego łososia i przykrywamy; chwilę dusimy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki
• sałatka z cebuli: czerwoną cebulę kroimy w krążki, dodajemy sok z połowy cytryny, posiekaną natkę, sól, pieprz i oliwę oliwek, dobrze mieszamy i marynujemy pół godziny
• sałatka z ciepłych ziemniaków: ziemniaki ugotowane w mundurkach kroimy w plasterki, przesmażamy na patelni, solimy i pieprzymy; dodajemy natkę pietruszki
• na talerzu układamy plasterki ziemniaków, na to kawałki łososia
• polewamy sosem, do którego w ostatniej chwili dorzucamy ćwiartki pomidorków koktajlowych; na wierzch kładziemy sałatkę z marynowanej cebuli, dekorujemy natką