Letnia sałatka z gruszki i koziego sera

Opublikowano: 29-09-2009

saatka_z_pieczonej_gruszki.jpg 

 


SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :

6 średniej wielkości gruszek

1 laska cunamonu

2 szt  anyżku

2 liście laurowe

240 g sera koziego 

200 g włoskich orzechów

2 płaty greckiego ciasta filo 

natka pietruszki (do smaku)

koperek (do smaku)

3-4 listki sałaty lollo rosso

3-4 listki sałaty lollo bianco

3-4 listki sałaty frisse

cukier (do smaku)

sól (do smaku)

oliwa z oliwek

Dressing:

1/4  filiżanki octu sherry

1/4 filiżanki oleju z oliwek 

sól (do smaku)

pieprz (do smaku)

1 gruszka (posiekana)

 Przygotowanie:

Na początku obieramy gruszki. Cztery z nich pozostawiamy w całości, a z dwóch wycinamy kuleczki specjalną łyżeczką. Następnie w wodzie z dodatkiem cukru, cynamonu, anyżku oraz liścia laurowego, dusimy całe gruszki (aż bedą miękkie). Potem studzimy je i wydrążamy pestki. W ich miejsce wkładamy po kulce koziego sera. Tak przygotowane zwijamy w połowę płata ciasta filo i wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180 st.C na 6-8 minut. Orzechy włoskie karmelizujemy (olej , cukier, sól mieszamy razem dodajemy orzechy i wrzucamy do pieca rozgrzanego do temp. 180 st. C na około 10 min.).

Sałaty rwiemy ręką na większe kawałki dodając zioła. Wszystko układamy na talerzu zwilżając dressingiem. Do dekoracji możemy użyć plasterków suszonej gruszki.

Smacznego!

Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji hotelu Rialto