Letnia sałatka z gruszki i koziego sera
Opublikowano: 29-09-2009
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :
6 średniej wielkości gruszek
1 laska cunamonu
2 szt anyżku
2 liście laurowe
240 g sera koziego
200 g włoskich orzechów
2 płaty greckiego ciasta filo
natka pietruszki (do smaku)
koperek (do smaku)
3-4 listki sałaty lollo rosso
3-4 listki sałaty lollo bianco
3-4 listki sałaty frisse
cukier (do smaku)
sól (do smaku)
oliwa z oliwek
Dressing:
1/4 filiżanki octu sherry
1/4 filiżanki oleju z oliwek
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
1 gruszka (posiekana)
Przygotowanie:
Na początku obieramy gruszki. Cztery z nich pozostawiamy w całości, a z dwóch wycinamy kuleczki specjalną łyżeczką. Następnie w wodzie z dodatkiem cukru, cynamonu, anyżku oraz liścia laurowego, dusimy całe gruszki (aż bedą miękkie). Potem studzimy je i wydrążamy pestki. W ich miejsce wkładamy po kulce koziego sera. Tak przygotowane zwijamy w połowę płata ciasta filo i wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 180 st.C na 6-8 minut. Orzechy włoskie karmelizujemy (olej , cukier, sól mieszamy razem dodajemy orzechy i wrzucamy do pieca rozgrzanego do temp. 180 st. C na około 10 min.).
Sałaty rwiemy ręką na większe kawałki dodając zioła. Wszystko układamy na talerzu zwilżając dressingiem. Do dekoracji możemy użyć plasterków suszonej gruszki.
Smacznego!
Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji hotelu Rialto