Przepis na owocową granitę
Opublikowano: 03-07-2019
Sycylijski deser cytrusowy na ochłodę bardzo przypomina
rzymskie przysmaki. W odróżnieniu od sorbetu nie jest to
gładka masa, ale ziarnista od łacińskiego granea, czyli ziarno,
stąd granita. Ta wersja granity jest bardzo polska, bo
z owoców leśnych.
Na granitę po polsku potrzebne będą:
• 1 kg truskawek, jagód, malin, jeżyn lub borówek
amerykańskich albo wszystkiego po trochu
• 1 szklanka wody
• 1 szklanka cukru
Do wody dodać cukier, zagotować, a następnie gotować do
uzyskania gęstego syropu. Syrop powinien być tak gęsty, aby
z łyżki skapywał w postaci cienkich nitek. Ostudzić.
Owoce oczyścić z szypułek, wrzucić do blendera, dodać syrop
i wszystko razem zmiksować. Owocową mieszaninę wlać
do plastikowego pudełka i wstawić do zamrażalnika. Mrozić
4–6 godzin, co godzinę mieszać widelcem, aby powstały
ziarniste kryształki, a nie jednorodny lód.
Gotową granitę przełożyć do małych szklaneczek.
Przepis z książki – „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” Adrianna Stawska- Ostaszewska