Pyzy nadziewane kozim serem z sosem śliwkowym Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: ? 350 g ziemniaków surowych ? 750 g ziemniaków ugotowanych ? 250 g koziego sera dojrzewającego ? 150 g śliwek wędzonych ? tymianek świeży ? 200 ml czerwonego wytrawnego wina ? 30 g świeżego masła ? sól, pieprz, oliwa z oliwek ? 6 łyżek mąki pszennej ? ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę do ziemniaków; surowe ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej ? odciskamy w lnianej ściereczce; odstawiamy na 30 min, żeby zawarta w nich skrobia osiadła na dnie naczynia ? po tym czasie odlewamy delikatnie wodę, a pozostałą skrobię mieszamy z ugotowanymi i surowymi ziemniakami na jednolitą masę ? ciasto wyrabiamy krótko, żeby nie zrobiło się zbyt rzadkie, podsypując delikatnie mąką ? kozi ser kroimy w plastry grubości 1 cm ? z ciasta formujemy okrągłe placki wielkości dłoni, układamy w nich kozi ser i gałązkę tymianku ? zawijamy, dokładnie sklejając brzegi ? gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 10 min od momentu wypłynięcia pyz na powierzchnię ? w rondlu z oliwą z oliwek przesmażamy pokrojone na pół śliwki wędzone ? zalewamy winem i gotujemy, aż sos odparuje do połowy objętości ? dodajemy plasterek sera i łyżkę miodu, dusimy, aż ser się rozpuści ? na talerz wykładamy śliwki z sosu, na nich pyzę w całości (żeby ser nie wypłynął po przekrojeniu) i polewamy wszystko sosem Dobra rada: ? pyzy znakomicie smakują po odgrzaniu na patelni ? będa miały rumianą i chrupiącą skórkę Przygotował Karol Okrasa