Rolada drobiowa ze szpinakiem na sosie grzybowym
Opublikowano: 22-12-2009
Składniki na 4 porcje:• 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka lub indyka
( porcja ok. 150g)
• przyprawa warzywna
• 200g szpinaku w liściach ( może być mrożony)
• 100 ml śmietanki
• sól
• pieprz
Sos:• 100g sera Lazur błękitny
• 50g suszonych grzybów
• 400 ml śmietanki
• 50g masła
• przyprawa warzywna
• sól
• pieprz
Wykonanie:1. Szpinak po rozmrożeniu podsmażamy na patelni, dodajemy drobno pokrojony czosnek i przyprawę warzywną do smaku. Następnie dodajemy 100ml śmietanki i dusimy ok. 30 minut.
2. Filety rozbijamy na bardzo cienkie plastry, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Na ¾ fileta układamy wcześniej przygotowany szpinak i zwijamy formułując roladę.
3. Każdą roladę zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy w zależności od grubości rolad 25-30 minut. w temp. 150°C.
4. Grzyby gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu drobno kroimy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy starty ser Lazur błękitny oraz 400ml śmietanki. Gotujemy 5min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.
5. Roladki wyciągamy z piekarnika i kroimy na kawałki.
6. Na płaski talerz wylewamy sos i układamy na nim roladki.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach