• do osolonego wrzątku dodajemy cynamon, goździki, ziarna białego pieprzu, wkładamy kawałek surowego i oczyszczonego z błon schabu, gotujemy 7 minut
• schab wyjmujemy i obsmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony
• przekładamy na blachę z pergaminem i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35–40 minut w zależności od grubości schabu
• schab wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie plastry grubości 2 mm wzdłuż włókien
• do rosołu drobiowego dodajemy namoczoną w zimnej wodzie żelatynę, rozpuszczamy gotując i dodajemy szafran – chwilę podgrzewamy aż szafran puści kolor
• przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do ostudzenia
• śmietankę kremówkę ubijamy na gęstą pianę, chrzan odciskamy z nadmiaru płynu na sicie
• do chrzanu dodajemy miękkie masło, ucieramy na gładko, dodajemy ubitą śmietankę, sól, pieprz, posiekane jajko na twardo i posiekany szczypiorek (kilka pędów szczypiorku odkładamy), delikatnie mieszamy
• na deskę kładziemy plastry szynki dojrzewającej i tniemy wzdłuż, tak by plastry szynki były węższe niż plastry schabu
• na plaster szynki kładziemy plaster schabu, na koniec łyżką nakładamy porcję farszu i dokładnie zwijamy w rulonik, związujemy sparzonym pędem szczypiorku
• na talerzu układamy kiełki słonecznika, zalewamy stygnącą galaretką, dekorujemy cząstkami jajka na twardo, ćwiartkami pomidorków koktajlowych
• układamy roladki ze schabu, oblewamy je galaretką, przybieramy natką pietruszki i wkładamy do lodówki, aby galaretka się zupełnie ścięła