ROLADKI Z BAKŁAŻANA I PIECZONEJ PAPRYKI Z CYPRYJSKIM SEREM HALOUMI, ROZMARYNEM I PIKANTNĄ OLIWĄ
Opublikowano: 19-03-2010
Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone wzdłuż w cienkie plastry bakłażany
1 upieczona żółta papryka bez skóry i nasion
1 upieczona czerwona papryka bez skóry i nasion
1 upieczona zielona papryka bez skóry i nasion
400 g pokrojonego w grube paski cypryjskiego sera Haloumi
1 mała łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu
2 łyżki pikantnej oliwy z oliwek
Masło
100 g humusu
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Sposób przygotowania:
Plastry bakłażana namoczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć i delikatnie zgrillować. Grillowane plastry bakłażana ułożyć na posmarowanej masłem folii aluminiowej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Na środku bakłażana ułożyć pasami paprykę, a w poprzek paski sera Haloumi. Ser polać pikantną oliwą i natrzeć rozmarynem. Zawinąć tworząc roladę i ścisnąć folią, dobrze skręcając boki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 120ºC. Tak przygotowane roladki podawać z humusem i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Przygotował Robert Sowa