Rosół z raków

Opublikowano: 08-07-2009

Przygotował Karol Okrasa
 

Rosół z raków

Opublikowano: 18-06-2009

Image 
 
Składniki:
? 1,5 l rosołu warzywnego
? 1 marchewka
? ? selera
? 1 pietruszka
? 1 cebula
? 250 g masła
? 4 łyżki zmielonych skorupek z raków
? 150 g suchego ryżu
? 1 pęczek koperku
? 250 g ugotowanych szyjek rakowych
? 100 ml słodkiej śmietanki 30%
? sól, pieprz
? rosół warzywny przelewamy do garnka i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę
Image

? w połowie gotowania warzyw dorzucamy sypki ryż, a następnie cebulę

Image

? na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy wysuszone i zmielone w maszynce skorupki z raków, smażymy około 10 minut

Image

? kiedy masło jest ładnie czerwone, przecedzamy je przez sito

Image

? masło rakowe wlewamy do zupy

Image

? na samym końcu dodajemy do zupy obrane szyjki rakowe i posiekany koperek; doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Image

? na talerze wylewamy śmietanę, a następnie nakładamy zupę wraz z warzywami, ryżem i szyjkami rakowymi

Dobre rady:
? zamrożone, ugotowane raki możemy od czasu do czasu dostać w dobrych delikatesach
? jeśli chcemy łowić raki samodzielnie, pamiętajmy o okresach i wymiarach ochronnych
? szyjki nie powinny się gotować dłużej niż 1?2 minuty, inaczej zrobią się twarde