Rosół z raków
Opublikowano: 08-07-2009
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|
|||||||||||||
|
Przygotował Karol Okrasa
Rosół z raków
Opublikowano: 18-06-2009
Składniki:
? 1,5 l rosołu warzywnego
? 1 marchewka
? ? selera
? 1 pietruszka
? 1 cebula
? 250 g masła
? 4 łyżki zmielonych skorupek z raków
? 150 g suchego ryżu
? 1 pęczek koperku
? 250 g ugotowanych szyjek rakowych
? 100 ml słodkiej śmietanki 30%
? sól, pieprz
? w połowie gotowania warzyw dorzucamy sypki ryż, a następnie cebulę
? na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy wysuszone i zmielone w maszynce skorupki z raków, smażymy około 10 minut
? kiedy masło jest ładnie czerwone, przecedzamy je przez sito
? masło rakowe wlewamy do zupy
? na samym końcu dodajemy do zupy obrane szyjki rakowe i posiekany koperek; doprawiamy solą i pieprzem do smaku
? na talerze wylewamy śmietanę, a następnie nakładamy zupę wraz z warzywami, ryżem i szyjkami rakowymi
? zamrożone, ugotowane raki możemy od czasu do czasu dostać w dobrych delikatesach
? jeśli chcemy łowić raki samodzielnie, pamiętajmy o okresach i wymiarach ochronnych
? szyjki nie powinny się gotować dłużej niż 1?2 minuty, inaczej zrobią się twarde