? 2 piersi kurczaka ? 100 g wędzonego boczku ? 100 g sera parmezan ? 100 g sera pleśniowego (gorgonzoli) ? 1 główka sałaty rzymskiej ? kiełki lucerny do dekoracji ? natka pietruszki ? 3 łyżki majonezu ? 3 łyżki jogurtu naturalnego ? 4 filety anchois ? pomidorki koktajlowe do dekoracji ? 2 ząbki czosnku ? 50 ml białego wina ? 1 bagietka ? szczypta suszonego tymianku ? sól, pieprz, oliwa
? pierś kurczaka czyścimy ze ścięgien i tłuszczu, solimy, pieprzymy i przekładamy do miski
? zalewamy jogurtem wymieszanym z serem pleśniowym, marynujemy około 2 godzin
? wyjmujemy z marynaty i przekładamy do rozgrzanego rondla z oliwą, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu po 10 minut z każdej strony
? boczek tniemy w paseczki i podsmażamy na patelni na złoty kolor
? do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez, posiekany czosnek, posiekane filety anchois, przesmażony boczek, poszatkowaną natkę pietruszki, wszystko mieszamy
? dodajemy sól, pieprz do smaku, zalewamy winem i znowu mieszamy
? bagietkę kroimy w cienkie kromki, część polewamy oliwą z anchois, część dobrą oliwą pierwszego tłoczenia i posypujemy tymiankiem
? wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut, wyjmujemy, grzanki posmarowane olejem od anchois nacieramy ząbkiem surowego czosnku
? na talerzu rozkładamy liście sałaty rzymskiej, ozdabiamy je kiełkami lucerny, listkami natki pietruszki, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami
? na to kładziemy pocięte w cienkie plastry uduszone piersi kurczaka, polewamy sosem i układamy grzanki
Dobre rady:
? zamiast sera gorgonzola możemy użyć rokpolu lub sera lazur ? kurczaka dusimy koniecznie na wolnym ogniu, inaczej ser się przypali, a pierś będzie surowa w środku ? w lecie zamiast dusić w rondlu, możemy tak zamarynowane piersi zgrillować i podać sałatkę na garden part