Sałatka lazurowa

Opublikowano: 28-07-2009

saatkalazurowa_resize.jpg

Składniki:

•    1 główka sałaty lodowej

•    1 średni zielony ogórek

•    200 g papryki (zielona, czerwona, żółta)

•    4 średnie pomidory

•    1 cebula czerwona

•    3 jajka

Dressing:

•    100 g sera Lazur turkusowy

•    150 ml majonezu

•    2-3 łyżki śmietany 36% lub jogurtu naturalnego

•    2 łyżki octu balsamicznego

•    sól

•    biały pieprz

Wykonanie:

1. Majonez łączymy ze śmietanką lub jogurtem naturalnym i startym serem Lazur turkusowy. Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku.

2. Jajka gotujemy na twardo. Ogórek, pomidory i cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę w drobną kostkę, a sałatę „szarpiemy”.

3. Na talerzu układamy sałatę, a następnie pozostałe warzywa. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dresingiem i dekorujemy jajkiem podzielonym na 6 części.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach