Sałatka lazurowa
Opublikowano: 28-07-2009
Składniki:
• 1 główka sałaty lodowej
• 1 średni zielony ogórek
• 200 g papryki (zielona, czerwona, żółta)
• 4 średnie pomidory
• 1 cebula czerwona
• 3 jajka
Dressing:
• 100 g sera Lazur turkusowy
• 150 ml majonezu
• 2-3 łyżki śmietany 36% lub jogurtu naturalnego
• 2 łyżki octu balsamicznego
• sól
• biały pieprz
Wykonanie:
1. Majonez łączymy ze śmietanką lub jogurtem naturalnym i startym serem Lazur turkusowy. Dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku.
2. Jajka gotujemy na twardo. Ogórek, pomidory i cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę w drobną kostkę, a sałatę „szarpiemy”.
3. Na talerzu układamy sałatę, a następnie pozostałe warzywa. Całość polewamy przygotowanym wcześniej dresingiem i dekorujemy jajkiem podzielonym na 6 części.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach