Sałatka z ananasa i polędwiczki wieprzowej Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 1 puszka tuńczyka w sosie własnym ? 50 g suszonych pomidorów ? 1 cytryna ? 50 g karczochów ? 3?4 łyżki majonezu ? kolorowe sałaty do dekoracji ? 180 g polędwiczek wieprzowych ? 1 ostra papryczka ? 50 ml białego wina ? ? ananasa ? sól, pieprz, oliwa ? świeża bazylia ? polędwiczki wieprzowe marynujemy w soli, pieprzu i oliwie, smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony ? przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8?10 minut ? ananasa obieramy ze skóry, tniemy na cztery wzdłuż, wycinamy zdrewniały środek i kroimy w plastry grubości 1 cm ? marynujemy w oliwie z posiekaną ostrą papryczką ? zamarynowanego ananasa smażymy na patelni grillowej lub na grillu z obu stron na złoty kolor ? karczochy (można je zastąpić kaparami) i pomidory suszone kroimy w paski ? wrzucamy do rozgrzanego rondla z oliwą, dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki, pieprzymy; z solą uważajmy bo karczochy i pomidory już są słone ? dodajemy wino i dusimy, na koniec dodajemy listki świeżej bazylii ? całość miksujemy na gładko i mieszamy z sokiem z cytryny z majonezem, ewentualnie dodajemy soli i pieprzu do smaku ? upieczone polędwiczki kroimy na plastry grubości 1 cm, układamy na talerzu, obok kładziemy grillowanie plastry ananasa, polewamy sosem ? dekorujemy bukietem kolorowych sałat, posypujemy talerz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą Przygotował Karol Okrasa