SAŁATKA Z ARBUZA, MELONA I ŚWIEŻEGO GROSZKU Z SEREM FETA I SOSEM VINAIGRETTE

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna033.jpg

Składniki dla 4 osób:
400 g arbuza bez skóry i pestek
400 g melona gallo bez skóry i pestek
200 g słodkiego groszku
1 pęczek kiełków słonecznika
8 listków świeżej mięty
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
100 g sera feta marynowanego w ziołach
2 łyżki oliwy z oliwek
Kilka gałązek świeżego oregano do dekoracji 

Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu pszczelego
Sok z cytryny do smaku
2 łyżki octu balsamico
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Słodki groszek podsmażyć lekko na oliwie z oliwek, a następnie przełożyć do miski i wystudzić. Do groszku dodać pokrojonego, oczyszczonego z pestek arbuza i melona oraz kiełki słonecznika. Całość połączyć z sosem vinaigrette przygotowanym poprzez połączenie wszystkich jego składników.
Sałatkę ułożyć na talerzach, posypać aromatycznym serem feta i prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty i oregano.

Przepis wg Roberta Sowy