Sałatka z grillowanego i marynowanego melona Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 1 melon miodowy ? 1 świeży ogórek ? 50 g kabanosów ? 1 cytryna ? 50 g sera oscypka ? 50 ml likieru kokosowego ? 1 pęczek świeżej kolendry ? sałata roszponka do dekoracji ? sól, pieprz, oliwa ? melona kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, 2 ćwiartki kroimy na 2?3 cząstki i marynujemy je w soli, pieprzu i oliwie ? na patelni grillowej grillujemy cząstki z obu stron; możemy też usmażyć melona na zwykłej patelni, a latem na grillu ? z pozostałych dwóch ćwiartek specjalną łyżeczką wycinamy kulki, takie same kulki wycinamy ze świeżego ogórka ? do kulek dodajemy sok z cytryny, oliwę i posiekaną kolendrę; mieszamy i odstawiamy, aby składniki się ?przegryzły? ? oscypka i kabanosa kroimy w plastry i podsmażamy na patelni ? na talerzu kładziemy marynowanego melona i ogórka w miseczce, obok układamy grillowanie cząstki melona ? na nie kładziemy plastry oscypka i kabanosa, polewamy sosem z marynowanego melona i ogórka, dekorujemy sałatą roszponką, polewamy oliwą Przygotował Karol Okrasa