Sałatka z grillowanym jabłkiem i serem mozzarella Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 1 czerwone twarde jabłko ? 3 łyżki miodu ? 1 łyżeczka musztardy ? 100 g sera mozzarella ? 1 pęczek świeżej mięty ? 3?4 listki sałaty ?frise? ? 2?3 pędy szczypiorku ? 1 cytryna ? 40 ml likieru kokosowego ? sól, pieprz, oliwa ? jabłko tniemy w pół plastry i usuwamy gniazda nasienne z pestkami, marynujemy je w oliwie, soli i ewentualnie pieprzu do smaku ? smażymy jabłko na patelni grillowej, jeśli nie mamy, możemy użyć zwykłej (w lecie możemy też jabłko upiec na grillu) ? w misce mieszamy posiekane listki mięty, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz ? wlewamy małym strumieniem oliwę i mieszamy (?wklepujemy? oliwę), na koniec wlewamy likier kokosowy i znowu mieszamy ? na talerz układamy plastry grillowanego jabłka, przekładamy plastrami sera mozzarella ? układamy sałatę frise związaną pędami szczypiorku, polewamy sosem i dekorujemy listkami mięty Przygotował Karol Okrasa