Sałatka z grillowanym kurczakiem, cukinią i awokado Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 1 pierś kurczaka ? pomidorki koktajlowe do dekoracji ? 1 kłącze świeżego imbiru ? kiełki lucerny do dekoracji ? 1 cukinia ? 4 filety anchois ? 1 cytryna ? 1 awokado ? 1 ząbek czosnku ? kilka liści sałaty rzymskiej ? natka pietruszki do dekoracji ? 1,5 łyżeczki musztardy Dijon ? sól, pieprz, oliwa ? pierś kurczaka i pokrojoną w plastry cukinię marynujemy w soli, pieprzu i oliwie ? smażymy na patelni (najlepiej do grillowania) z obu stron na złoty kolor ? awokado obieramy, kroimy na plasterki i smażymy na tej samej patelni ? do miseczki wrzucamy posiekany imbir, posiekane filety anchois, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy musztardę i ząbek czosnku pokrojony w plasterki ? wolno dolewając oliwę mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji; doprawiamy solą i pieprzem ? na talerzu układamy porwaną w palcach sałatę rzymską, obok na przemian ciepłe plastry kurczaka, cukinii i awokado ? przybieramy ćwiartkami pomidorków koktajlowych, natką i kiełkami; polewamy sosem Przygotował Karol Okrasa