? szparagi kroimy na pół i części z łebkami parzymy kilka minut w osolonym wrzątku, po czym hartujemy w zimnej wodzie
? cebulę kroimy w szóstki lub ósemki, z cykorii obieramy liście, czosnek rozgniatamy, z limonki ścinamy skórkę i drobno siekamy
? na patelni rozpuszczamy miód z octem balsamicznym, do tego wkładamy liście cykorii i chwilę obsmażamy
? na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę i czosnek, dokładamy rozmrożone i osuszone krążki kalmarów
? zalewamy sokiem z całej limonki; smażymy aż kalmary staną się białe, czyli około 1 minuty
? zalewamy sosem sojowym, dodajemy pomidorki koktajlowe przecięte na pół i szparagi, chwilkę dusimy, dodajemy świeżą kolendrę, mieszamy i odstawiamy
? ananasa obieramy ze skóry, tniemy na pół, kroimy w plastry grubości 0,3 cm, po czym marynujemy w soli, pieprzu, oliwie i posiekanej ostrej papryczce
? na talerz wykładamy liście cykorii, na to marynowanego ananasa, na to sałatkę z kalmarów z patelni, polewamy sosem z kalmarów i z cykorii, dekorujemy świeżą kolendrą
Dobra rada:
? poza sezonem zamiast szparagów świeżych możemy użyć rozmrożonych lub zastąpić je w wersji tańszej fasolką szparagową