? 300 g buraków ? 1 brzoskwinia ? 3 łyżki cukru ? 1 łyżka ziaren sezamu ? 50 g sera koziego ? 150 ml octu balsamicznego ? sałata roszponka ? sałata karbowana ? 4 pomidorki koktajlowe ? natka pietruszki ? sól, pieprz, oliwa z oliwek
? buraki owijamy pojedynczo w folię aluminiową, kładziemy na blachę z pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 30?40 minut
? wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki lub szesnastki (zależnie od wielkości buraka)
? na patelnię wsypujemy cukier, rozpuszczamy go (czyli karmelizujemy na złoto), dolewamy ocet balsamiczny
? wkładamy pocięte buraki, solimy, pieprzymy
? dusimy aż sos zmniejszy objętość o połowę i stanie się gęsty
? na spód talerza układamy bukiet z sałaty, dookoła niego pokrojoną w cząstki brzoskwinię, na to z łyżeczki parę kęsów twarogu koziego i ćwiartki pomidorków koktajlowych, całość posypujemy upalonymi ziarnami sezamu
? na wierzch wykładamy buraczki i polewamy gęstym sosem