Sałatka z kozim serem i sosem winogronowo-malinowym
Opublikowano: 08-07-2009
Składniki:
? 100 g winogron białych i czerwonych ? 100 g grzybów boczniaków ? 2 limonki ? 2 ząbki czosnku ? 100 g świeżych lub mrożonych malin ? 4 chleba tostowego ? 1 cukinia ? 150 g sera koziego rolady dojrzewającej ? 50 ml czerwonego wina ? 2 łyżki octu balsamicznego ? 2 łyżki musztardy ? 1 łyżka miodu ? 1 pęczek świeżego lubczyku ? sól, pieprz, oliwa ? garść kolorowej sałaty
? kroimy winogrona na pół
? do rozgrzanego rondla wlewamy miód, rozpuszczamy, wrzucamy maliny, dodajemy sok z limonki, dusimy, dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy, aż płyn się zredukuje do połowy objętości
? zdejmujemy rondel z ognia, chłodzimy sos do temperatury pokojowej, dodajemy musztardę, sok z drugiej limonki i czerwone wino
? powoli dolewamy oliwę, stale mieszając do uzyskania konsystencji gęstej emulsji; na koniec dodajemy pokrojone winogrona
? kozi ser i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm
? cukinię marynujemy w oliwie, soli i pieprzu, po czym smażymy na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor; przekładamy na talerzyk
? na patelnię po cukini wkładamy pokrojone boczniaki i smażymy przez chwilę, dolewamy octu balsamicznego i dusimy, aż płyn odparuje
? z chleba tostowego usuwamy skórkę i kroimy go w kostkę 1×1 cm
? na patelnię lejemy oliwę, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, tak by nadał oliwie aromat ? potem można czosnek usunąć; na takiej oliwie podsmażamy chleb tostowy na grzanki
? na talerzu układamy plastry grillowanej cukinii naprzemian z plastrami koziego sera, na środku układamy porwane liście sałaty i listki lubczyku
? układamy podsmażone boczniaki, posypujemy grzankami, polewamy sosem malinowo-winogronowym i dekorujemy świeżymi malinami
Dobra rada:
? kozi serek można również zastąpić dobrym serem, na przykład włoskim serem pecorino