Sałatka z rukoli z parmezanem i sosem winogronowym
Opublikowano: 08-07-2009
Składniki:
? 150 g sera pleśniowego gorgonzola ? 1,5 łyżeczki miodu ? 100 g zielonych winogron ? 50 g suchej cienkiej kiełbasy ? kiełki słonecznika do dekoracji ? 1 garść sałaty rukoli ? 50 g sera parmezan ? 20 g suszonych pomidorów ? 100 ml octu balsamicznego ? sól, pieprz, oliwa
? tarty ser parmezan wysypujemy na blachę wyłożoną pergaminem we wstęgi grubości 3?4 cm
? wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy do zarumienienia; wyjmujemy z pieca
? lekko studzimy i jeszcze miękkie zwijamy w pierścienie średnicy 4?5 cm
? połowę winogron kroimy na ćwiartki i wraz z resztą całych wrzucamy na gorącą patelnię z oliwą, dodajemy sól i pieprz
? do podduszonych winogron dodajemy miód, ocet balsamiczny, pokruszone kawałki sera pleśniowego i gotujemy aż ser się rozpuści a ocet odparuje
? umytym liściom sałaty równamy końcówki i wkładamy je w pierścień z parmezanu, obok układamy cienko pokrojone plastry suchej kiełbasy (najlepiej kabanosa)
? wykładamy winogrona z sosu, całość polewamy sosem i posypujemy pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami; dekorujemy ćwiartkami pomidorków koktajlowych i kiełkami słonecznika