• filet z sandacza czyścimy z ości, kroimy pod skosem na kawałki szerokości 4 cm, skórę na filecie przecinamy w dwóch miejscach
• solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor
• na blasze wyłożonej pergaminem układamy warstwę buraków grubości centymetra, na to usmażone kawałki sandacza; całość przykrywamy kolejną warstwą buraków
• wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez 10–15 minut
• po wyjęciu smarujemy wierzch oliwą i kroimy na kawałki
• czerwone cebule kroimy w piórka, przesmażamy na oliwie, dodajemy posiekany kminek
• zalewamy posoloną kwaśną śmietaną i dusimy przez 5 minut, na koniec dodajemy sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki
• na talerz wykładamy cebulę z sosu, na to kawałki ryby w buraczkach, polewamy sosem, dekorujemy świeżym tymiankiem i ćwiartkami pomidorków koktajlowych