• marchew i seler naciowy kroimy na cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, dodajemy sól i pieprz
• do podsmażonych warzyw dodajemy posiekaną papryczkę, przełamaną na pół laskę cynamonu, gwiazdki anyżu i sok pomarańczowy
• na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i zdejmujemy z ognia; długość smażenia zależy od tego czy wolimy warzywa bardziej chrupkie czy miękkie
• filety sandacza czyścimy i kroimy w romby wielkości 90–100 g, marynujemy z obu stron w soli, pieprzu i rozgniecionych ziarnach kolendry
• skórę nacinamy w 2–3 miejscach, aby nie ściągała w trakcie smażenia
• filety oprószamy mąką i smażymy tylko od strony skóry przez 3–4 minuty
• następnie kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8–10 minut
• z pomarańczy ścinamy wierzchołki i skórę, po czym wycinamy z niej sam miąższ bez skórek
• cząstkami miąższu dekorujemy talerz, nakładamy marchew, na nią filety; dekorujemy kiełkami lucerny, gwiazdkami anyżu, cynamonem i listkami natki
Dobra rada:
• anyż gwiazdkowy, tzw. badian, możemy dostać w sklepie z orientalną żywnością lub w niektórych delikatesach; jest to przyprawa dalekowschodnia w kształcie ośmioramiennych gwiazdek, ciekawa w smaku i piękna do dekoracji