Schab a’la Sztufada
Opublikowano: 21-04-2011
Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr
Sztufada to pieczeń naszpikowana przysmakami – w tym przypadku aromatycznymi suszonymi grzybami i czosnkiem. Idealna zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak również na zimno, w roli dodatku do świeżego pieczywa. Smacznego!
Danie dla sześciu osób
Danie łatwe w przygotowaniu
Czas przygotowania 60 minut
Kuchnia polska
Składniki:
- schab środkowy bez kości – 1,5 kilograma
- Fix Soczysty schab w sosie winnym Knorr – 1 opakowanie
- Zasmażka jasna Knorr – 1 łyżka (lub dwie łyżki mąki i masła)
- suszone grzyby – 10 gramów
- czosnek – 2 główki
- musztarda sarepska – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Schab umyj i oczyść z błonek. Grzyby namocz w ciepłej wodzie do momentu kiedy nieco zmiękną, a następnie pokrój w podłużne kawałki. Czosnek pokrój w paski.
- Za pomocą cienkiego noża, zrób niewielkie nacięcie w schabie. W powstałą kieszonkę włóż pasek grzyba i czosnku. Czynność powtarzaj nakłuwając schab co dwa centymetry ze wszystkich stron.
- Tak przygotowaną sztufadę przełóż do woreczka dołączonego do Fixu Knorr i dodaj zawartość opakowania Fixu wymieszaną z musztardą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 60 minut. Po tym czasie mięso przełóż na bok, a powstały sos przelej do innego rondelka i zagęść Zasmażką jasną Knorr. Gotuj przez 3 minuty.
- Schab podawaj z kaszą gryczaną polany obficie sosem z pieczeni.