• filety soli czyścimy, kroimy wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy z obu stron
• umyte liście botwinki przycinamy na grubość połówek filetów, układamy na rybie
• ściśle rolujemy, spinając na koniec wykałaczką
• na rozgrzaną patelnię wlewamy wywar rybny (jeśli nie mamy, to osoloną wodę z winem), dodajemy pokrojoną włoszczyznę, rozgnieciony czosnek, cytrynę pokrojoną w ósemki i masło
• dodajemy roladki z soli i gotujemy pod przykryciem 3 do 5 minut
• na rozgrzanej patelni zagotowujemy śmietankę, dodajemy botwinkę, czosnek w pasterkach, sól, pieprz i sok z cytryny; na koniec zagęszczamy odrobiną masła
• na spód talerza układamy botwinkę z sosu, na wierzch kładziemy rybę (uprzednio wyjąwszy wykałaczki) i polewamy resztą sosu
Dobra rada:
• aby usunąć delikatnie wykałaczki z roladek czy zrazów, należy je najpierw okręcić, wtedy łatwiej wyjdą, nie niszcząc potrawy