? 500 g maki pszennej ? 2 łyżeczki octu ? 3 jaja ? 1 cebula ? 250 g ugotowanej kapusty kiszonej ? 250 g ugotowanych suszonych grzybów ? 2 ząbki czosnku ? 150 g białego sera ? 100 g masła ? 2 łyżki kaszy manny ? 2 łyżki oleju ? sól, pieprz, oliwa
? 2 żółtka rozprowadzamy w 250 ml ciepłej wody i dodajemy wraz z octem do mąki w misce; wszystko dokładnie zarabiamy czyli mieszamy, dolewając 2 łyżki oleju
? przekładamy ciasto na deskę i podsypując mąką dokładnie wyrabiamy, aby składniki dobrze się połączyły; ciasto jest gotowe, kiedy dobrze odchodzi od palców, dobrze się ciągnie i jest elastyczne; zostawiamy na około 10 minut
? na rozgrzanej oliwie roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, lekko podsmażamy do zeszklenia i dodajemy przesiekaną kapustę
? kiedy kapusta chwilę się podsmaży, dodajemy grubo posiekane grzyby i dalej smażymy
? na końcu zagęszczamy kapustę kaszą manną, dodajemy pokruszony ser biały twarogowy i zagęszczamy wszystko jednym jajem; całość mieszamy i odstawiamy do schłodzenia
? ciasto tniemy na mniejsze kawałki i każdy kawałek mocno rozciągamy wałkiem na desce; rozwałkowane ciasto powinno być jak najcieńsze ? prawie półprzeźroczyste
? płat ciasta układamy na lnianej ściereczce, smarujemy cały roztopionym masłem i na jednym końcu układamy farsz z kapusty i grzybów
? za pomocą ściereczki dokładnie zwijamy w rodzaj rolady ? tak by zawinąć w kilka warstw ciasta; końce skręcamy jak w cukierku, zawijamy i podkładamy pod spód
? przekładamy na blachę, smarujemy wierzch roztopionym masłem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180?C przez 30 minut
? kroimy na plastry i podajemy z roztopionym masłem
Dobra rada:
? taki strudel można przygotować sobie wcześniej i podać odgrzany w piekarniku do wigilijnego barszczu