Suflet grzybowy z sosem brzoskwiniowym i melisowym
Opublikowano: 28-09-2010


Danie dla 4 osób
Składniki:
0,3 kg świeżych grzybów (np. podgrzybków)
0,2 kg ziemniaków
2 jaja
2 brzoskwinie
melisa świeża
cukier, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Rozdrobnić grzyby w kostkę, ugotować i odcedzić. Można odłożyć trochę w całości lub zmiksować wszystkie. Ugotować ziemniaki i wymieszać z grzybami, wystudzić. Dodać żółtka, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać. Nakładać ¾ foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Piec 15 minut w temperaturze 180ºC. Z brzoskwiń zdjąć skórę, udusić z cukrem i zmiksować. Do połowy sosu dodać sporą ilość melisy i razem zmiksować.
Przepisy opracował Marcin Zawadzki z klasy IIIi z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijarowskiego w Warszawie wraz z nauczycielem technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, panią Krystyną Radziwon.