Szaszłyki z wieprzowiny…
Opublikowano: 16-06-2009
…aromatyzowane kolendrą podane z sałatką z cebuli i papryki
Składniki dla 4 osób:
800 g udźca wieprzowego
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
1 mały pęczek kolendry
Sól czosnkowa Prymat do smaku
Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml jogurtu greckiego
1 świeży ogórek
1 op. tzatziki – pikantny sos czosnkowy Prymat
Kilka gałązek świeżej mięty
Sałatka:
1 cebula
2 kolorowe, oczyszczone papryki
1 ogórek kiszony
3 łyżki oliwy z oliwek
Sos polski Prymat
Grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekaną kolendrę. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego Prymat i odrobinę soli czosnkowej do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka, tzatziki ? pikantny sos czosnkowy oraz posiekaną miętę.
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę upiec na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Warzywa połączyć, dodać oliwę wymieszaną z sosem polskim Prymat i doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Szaszłyki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kolorową sałatką.
Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”