• śliwki suszone zawijamy pojedynczo w plasterki boczku
• paprykę kroimy w kostkę 2×2 cm
• na drewniane szpadki nadziewamy paprykę, następnie kulkę mięsa obtoczoną w mące i śliwkę suszoną zawiniętą w boczek; czynność powtarzamy trzykrotnie, kończąc kawałkiem papryki
• szaszłyki przesmażamy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku (180 °C) przez ok. 10 minut
• bakłażana kroimy na pół wzdłuż, nacinamy miąższ w kratkę, solimy i pieprzymy
• zapiekamy w piekarniku (230 °C) na złoty kolor, następnie wycinamy miąższ ze środka, tak aby powstała łódka
• jogurt wlewamy do miski, dodajemy siekany drobno czosnek i natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem
• liście sałat rwiemy na drobne kawałki
• na talerzu układamy porwane sałaty i skrapiamy sosem jogurtowym
• na sałacie układamy bakłażana i wlewamy do niego sos jogurtowy, w którym zanurzamy szaszłyk