Szczupak w sosie z młodego szczawiu podany z pieczonymi ziemniakami i pomidorami po prowansalsku Marka Widomskiego
Opublikowano: 02-12-2009
SZCZUPAK W SOSIE Z MŁODEGO SZCZAWIU
PODANY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI PO PROWANSALSKU
Składniki dla 4 osób:4 filety ze szczupaka (ok. 170 g każdy)
120 g masła
280 g pokrojonego w drobne paski świeżego szczawiu
60 g drobno pokrojonej cebuli
200 ml oleju sojowego
240 ml śmietany 36%
80 ml białego wina
130 g pokrojonych na cząstki młodych ziemniaków ze skórą
200 g pomidorów
2 łyżki drobno posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
Sól, świeżo mielony biały pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory przekroić w poprzek na pół, wydrążyć szypułki. Każdą połówkę podsmażać przez chwilę nacięciem do dołu na oliwie z oliwek. Po podsmażeniu ułożyć pomidory nacięciem do góry, posypać natką pietruszki, czosnkiem, bułką tartą oraz solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Przed podaniem zapiekać w piekarniku.
W rondlu rozpuścić masło, podsmażyć cebulę i filety ze szczupaka, dodać białe wino, przykryć folią aluminiową i poddusić. Po ugotowaniu wyjąć rybę. Wywar odcedzić, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i białym pieprzem, następnie dodać masło i sparzony, pokrojony w drobne paseczki szczaw.
Filety ze szczupaka polać sosem, podawać z usmażonymi na głębokim tłuszczu ziemniakami i pomidorami po prowansalsku.
dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Marek Widomski