Szczupak z gruszkami w śliwowicy Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: • 4 dzwonka szczupaka • 2 ząbki czosnku • 1 małe kłącze imbiru • 2 gruszki • kiełki rzodkiewki do dekoracji • 3 łyżki cukru • 100 ml śliwowicy • 1 łyżeczka miodu • kolorowe sałaty do dekoracji • świeży tymianek • 50 ml białego octu winnego • kilka łyżek mąki pszennej • 3 łyżki masła • sól, pieprz, oliwa • wypatroszoną i oczyszczoną rybę kroimy w dzwonka szerokości 4 cm, solimy, pieprzymy i oprószamy w mące • na gorącą patelnię wlewamy oliwę i układamy dzwonka szczupaka; dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, parę gałązek tymianku i 2 łyżki masła • zmniejszamy ogień i smażymy rybę z obu stron na złoto • gruszki obieramy ze skórki, kroimy na cztery; usuwamy gniazda nasienne i przecinamy ćwiartki wzdłuż na pół • w rozgrzanym rondlu rozpuszczamy cukier, dodajemy gruszki i śliwowicę, podpalamy • dodajemy ocet, ząbek czosnku w plasterkach, posiekany imbir i łyżeczkę miodu; dusimy, aż sos zgęstnieje, na koniec dodajemy masło • na talerz wykładamy kiełki rzodkiewki, kolorową sałatę, gruszki, dzwonka ryby, polewamy pozostałym sosem z gruszek Przygotował Karol Okrasa