Sznycel ministerski Opublikowano: 13-07-2009 Składniki: • 300 g zmielonej cielęciny • 6 kromek chleba tostowego • 100 g sera twarogowego • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku • 1 łyżka masła • 1 jajo • 50 g słoniny • 50 g surowego boczku • 50 ml mleka • sól, pieprz, oliwa • 1 ugotowany kalafior • obcinamy skórki z chleba tostowego; cztery kromki kroimy w grubą kostkę, dwie w cienkie paseczki • kostkę zalewamy mlekiem, mieszamy rozgniatając, dodajemy zmieloną cielęcinę, dokładnie mieszamy, dodając jajo, sól i pieprz • z takiej masy formujemy na zwilżonej wodą desce kotlety w kształcie prostokąta, z obu stron dokładnie obkładamy je paseczkami chleba tostowego • ostrożnie smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą na złoty kolor z obu stron • rozgotowany kalafior rozgniatamy w misce widelcem na puree, dodajemy masło, sól i pieprz • na dwóch łyżkach formujemy zgrabne kluseczki • przygotowujemy okrasę: posiekane drobno słoninę i boczek wytapiamy tak długo w rondelku aż powstanie dużo tłuszczu i rumiane skwarki • na talerzu układamy kluseczki z kalafiora, polewamy okrasą, układamy sznycel, posypujemy zmieloną papryką dla dekoracji Przygotował Karol Okrasa