• piersi z indyka kroimy w plastry grubości 1,5 cm w poprzek włókien, owijamy luźno w folię spożywczą i delikatnie rozklepujemy na desce na ładne, krągłe kawałki
• sznycle solimy i pieprzymy, oprószamy w mące, zanurzamy w roztrzepanym jaju, obtaczamy w panierce
• smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor z obu stron (ogień nie powinien być zbyt mocny)
• na drugiej patelni podsmażamy młode ziemniaki pokrojone w plastry, obok układamy młode szparagi, cebulkę pokrojoną w półplasterki i rozgnieciony czosnek
• dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i posiekane filety anchois; podsmażamy chwilę, tak by warzywa były jeszcze chrupkie
• na talerze wykładamy podsmażone ziemniaki z młodymi warzywami, układamy sznycel, kropimy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem
Dobra rada:
• do ziemniaków możemy dodać takie młode warzywa, jakie mamy pod ręką; oczywiście marchewkę czy selera musimy smażyć dłużej