Szparagi, szparagi…
Opublikowano: 10-05-2019
Właśnie ruszył sezon na szparagi! Co roku rozpoczyna się on w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca.
Szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze, a do tego mało kalorii. Mogą zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu i odchudzają. Ponadto są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków.
Ich działanie zdrowotne powinny docenić przed wszystkim osoby, które zamierzają zrzucić wagę. Są niskokaloryczne i zawierają wiele składników odżywczych – kwas foliowy, witamina C, witamina E, beta karoten, wapń, fosfor, potas oraz błonnik. Do tego są jeszcze PYSZNE!
Jak je przygotować? Gotowanie/ Pieczenie/ Grillowanie ….
- białe szparagi trzeba obrać obieraczką ponieważ są bardziej włókniste
- zielone szparagi nie wymagają obierania
W jednym i drugim przypadku trzeba je umyć i odciąć dół szparaga około 2 cm. Można też wygiąć szparaga, wtedy końcówka sama się powinna odłamać. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, w wysokim garnku, tak aby „główka” szparaga wystawała powyżej gotującej się wody. Główka szparaga jest najdelikatniejsza i wystarczy jak zmięknie podczas gotowania od pary.
Gotujemy je pod przykryciem przez – zielone około 10 minut, białe około 15 minut. Czas gotowania zależy od grubości szparaga więc najlepiej jest kontrolować widelcem. Aby tylko nie przegotować.
SZPARAGI Z GRILLA
- pęczek lub dwa młodych szparagów zielonych
- sól
- oliwa
- patyczki do szaszłyków
- Szparagi wyjmuję z opakowania, odłamuję twardą, łykowata część.
- Szparagi układam na blacie kuchennym lub desce do krojenia i przekłuwam dwoma patyczkami drewnianymi. W tej formie znacznie łatwiej jest je obracać na grillu.
- Szparagi nacieram oliwą i solę. Układam na rozgrzanym ruszcie, staram się aby główki szparagów znalazły się z chłodniejszym miejscu poza żarem. Grilluję szparagi kilka minut, odwracam na druga stronę. Po 4-6 minutach podaję.
przepis – https://www.olgasmile.com/szparagi-z-grilla.html