Szybki deser czekoladowy – jesień
Opublikowano: 24-09-2010
Składniki:
800 ml śmietany tortowej, 48-procentowej
400 g ciemnej czekolady
Do dekoracji:
50 ml śmietany tortowej, 48-procentowej
50 g ciemnej czekolady
Zagotować 200 ml śmietany i rozpuścić w niej czekoladę. Pozostałą część śmietany ubić i wymieszać z przygotowaną wcześniej czekoladą – gdy wystygnie.
Całość wlać do naczynia wyłożonego papierem do gotowania SAGA i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Resztę składników rozpuścić w rondlu na małym ogniu. Z papieru do gotowania uformować stożek , przy jego pomocy dekorować deser powstałą masą po wystygnięciu.
PRAKTYCZNA WSKAZÓWKA: Do dekoracji można wypróbować również drobne owoce w syropie lub krem waniliowy. Deser można również udekorować startą ciemną lub białą czekoladą.
*******
Easy Chocolate Dessert
800 ml double cream
400 g dark chocolate
For decoration:
50 ml double cream
50 g dark chocolate
Boil 200 ml of cream and melt in the chocolate. Whip the rest of the cream and mix it gently into the mixture after it has cooled.
Line a dish with SAGA Cooking Paper and pour in the mixture. Let it set in the refrigerator for 4 hours.
Melt the rest of the ingredients in a saucepan on a low heat. Make a SAGA piping bag and decorate the dessert with the mixture once it has cooled.
TOP TIP: You can also decorate this dessert with grated dark or white chocolate.