? 1 cytryna ? 1 limonka ? 250 g świeżych truskawek ? 6 łyżek słodkiej śmietanki ? 50 g białego cukru ? 50 g brązowego cukru ? 60 g suszonych pomidorów ? 50 ml likieru typu becherovka ? 100 ml białego wina ? oliwa, pieprz ? świeży tymianek ? 1 kłącze świeżego imbiru
? w rozgrzanym rondelku rozpuszczamy biały cukier na złoty karmel, zalewamy białym winem i mieszamy; odstawiamy do ostygnięcia
? karmel jest gotowy, jeśli ciągnie się zostawiając długie nitki
? jedną łyżkę smarujemy oliwą, a drugą lejemy na nią cienkim strumieniem ochłodzony karmel, formując coś w rodzaju koszyczka
? koszyczki odstawiamy
? część truskawek obieramy z szypułek i kroimy na cząstki
? przekładamy do szklanej miski i mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i limonki, odrobiną oliwy, zmielonym pieprzem, posiekanym świeżym tymiankiem i posiekanym imbirem; odstawiamy w chłodne miejsce
? brązowy cukier roztapiamy na gorącej patelni na karmel, zalewamy białym winem, mieszamy
? dodajemy pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory, słodką śmietankę, likier becherovka, sok z cytryny i sok z limonki
? na koniec dorzucamy pozostałe truskawki obrane z szypułki i przekrojone na pół, i dusimy przez chwilę w sosie, tak, aby truskawki się nie rozgotowały
? na talerzu pośrodku układamy sałatkę z zimnych truskawek, dookoła ciepłe truskawki w sosie karmelowym, a na wierzchu koszyczek z karmelu, do którego wkładamy kilka cząstek truskawek z sałatki; przybieramy gałązkami tymianku