Żurek góralski
Opublikowano: 21-04-2011
Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr
Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 60 minut
(z gotowaniem)
Przepis dla 6 osób
Kuchnia polska
Składniki:
- żeberka – 0,5 kilograma
- marchew – 1 sztuka
- Żurek z wędzonką Knorr – 2 opakowania
- por – ½ sztuki
- seler – ½ sztuki
- cebula – 2 sztuki
- suszone borowiki – 100 gramów
- ziemniaki – 3 sztuki
- pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żebrami zalej 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
- Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 h.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
- Żurek Knorr przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
- Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z chlebem