Żurek góralski
Opublikowano: 21-04-2011
        				                Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 60 minut 
 (z gotowaniem)
Przepis dla 6 osób
Kuchnia polska
Składniki:
- żeberka – 0,5 kilograma
 - marchew – 1 sztuka
 - Żurek z wędzonką Knorr – 2 opakowania
 - por – ½ sztuki
 - seler – ½ sztuki
 - cebula – 2 sztuki
 - suszone borowiki – 100 gramów
 - ziemniaki – 3 sztuki
 - pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku
 
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żebrami zalej 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
 
- Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 h.
 
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
 
- Żurek Knorr przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
 
- Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z chlebem