Żurek z pieczarkami
Opublikowano: 20-04-2011
        				                Autor: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 40 minut 
 (z gotowaniem)
Przepis dla 6 osób
Kuchnia polska
Składniki:
- ziemniaki – 5 sztuk
 - marchew – 1 sztuka
 - por (biała część) – ½ sztuki
 - korzeń selera – ½ sztuki
 - Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr – 2 opakowania
 - cebula żółta – 1 sztuka
 - boczek wędzony – 300 gramów
 - śmietana – 150 gramów
 - pieczarki – 200 gramów
 - jajka – 3-6 sztuk
 - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy – do smaku
 
Sposób przygotowania:
- Warzywa (bez cebuli) umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Wlej około 1, 5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
 - Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Wywar gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Następnie usuń warzywa.
 - Rozgrzej patelnię. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, pieczarki umyj lub oczyść- zgodnie z upodobaniem, pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj do wywaru.
 - Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp z torebki do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dolej niewielką ilością wywaru i rozprowadź. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
 - Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i jakiem na twardo.