Żurek z pieczarkami
Opublikowano: 20-04-2011
Autor: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr
Przepis prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 40 minut
(z gotowaniem)
Przepis dla 6 osób
Kuchnia polska
Składniki:
- ziemniaki – 5 sztuk
- marchew – 1 sztuka
- por (biała część) – ½ sztuki
- korzeń selera – ½ sztuki
- Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr – 2 opakowania
- cebula żółta – 1 sztuka
- boczek wędzony – 300 gramów
- śmietana – 150 gramów
- pieczarki – 200 gramów
- jajka – 3-6 sztuk
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy – do smaku
Sposób przygotowania:
- Warzywa (bez cebuli) umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Wlej około 1, 5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
- Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz). Wywar gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Następnie usuń warzywa.
- Rozgrzej patelnię. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, pieczarki umyj lub oczyść- zgodnie z upodobaniem, pokrój w półplastry, podsmaż na patelni. Dodaj do wywaru.
- Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesyp z torebki do miski, dodaj śmietanę i wymieszaj. Dolej niewielką ilością wywaru i rozprowadź. Połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
- Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli do smaku. Żur podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami i jakiem na twardo.