• oczyszczony filet z łososia tniemy w duże kawałki, przekładamy do miski i marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, posiekanym czosnku i świeżych listkach tymianku
• przekładamy kawałki łososia na rozgrzaną patelnię z oliwą i chwilę podsmażamy
• dodajemy kapary i białe wino, dusimy pod przykryciem 3–4 minuty
• przekładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy gałązkę tymianku i wlewamy resztę białego wina
• cukinię kroimy na cztery, wycinamy nasiona i tniemy w grube kawałki, cebulę kroimy w kostkę, marchew w półplastry, a seler naciowy na pół i w grubą kostkę
• do nagrzanego rondla wlewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchew i selera, podsmażamy chwilę i dodajemy 2–3 łyżki piwa
• dusimy, aż marchewka będzie miękka czyli około 8–10 minut, wtedy dodajemy cukinię, miód i resztę piwa
• chwilę dusimy, dodajemy słodką śmietankę, redukujemy na wolnym ogniu, dodajemy wino z tymiankiem z patelni po łososiu, sok z cytryny, sól i pieprz
• z cykorii wycinamy gorzki głąb i kroimy ją w drobne paseczki czyli w „julienne”
• na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojoną cykorię, doprawiamy solą, pieprzem i miodem, podsmażamy chwilę do zeszklenia, aby cykoria była jeszcze chrupka
• na talerz wykładamy kawałki łososia, obok układamy uduszone warzywa i podsmażoną cykorię, polewamy sosem z warzyw i dekorujemy listkami lubczyku
Dobra rada:
• możemy zamiast łososia użyć innej ryby – halibuta czy dorsza