• dynię odcedzamy z marynaty i przekładamy do miski, dodajemy tarty chrzan, miód, sok z limonki i posiekaną świeżą kolendrę
• dodajemy oliwę, pieprz do smaku, całość dokładnie mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce
• szynkę kroimy w cienkie plasterki
• mrożone maliny, posiekaną kolendrę i serwatkę przekładamy do miksera
• miksujemy całość, dodając stopniowo pokruszony lód; można dodać odrobinę miodu
• kiedy masa stanie się gęsta i będzie przypominać sorbet, przekładamy do miseczek
• na talerzach układamy marynowaną dynię, na to kładziemy plasterki szynki, dekorujemy kiełkami; podajemy z lodami z malin i serwatki nałożonymi na osobne miseczki
Dobre rady:
• zamiast malin możemy użyć innych owoców mrożonych, takich jak jeżyny czy truskawki
• gotowe lody dobrze jest włożyć na godzinę do zamrażarki, aby lepiej stężały