Wędzony królik duszony z rozmarynem i jałowcem na plackach z dyni
Opublikowano: 14-07-2009
Składniki:
• 1 comber i 2 udka królika
• siano i trociny do wędzenia
• 3 łyżki maki pszennej
• 1 jajo
• 1 kg dyni
• 1 cukinia
• 3 gałązki rozmarynu
• 5 liści laurowych
• czosnek
• 2 łyżki ziaren jałowca
• 200 ml śmietanki słodkiej 30%
• 50 g masła
• gałka muszkatołowa
• sól i pieprz, oliwa z oliwek
• mięso królika oddzielamy od kości tak, aby zachować je w jak największym kawałku
• mięso odkładamy, a kości zalewamy wodą i gotujemy, aby otrzymać wywar do sosu
• siano, trociny, liście laurowe i jałowiec układamy na suchej patelni, nad patelnią kładziemy kratkę, a na niej układamy mięso, tak by mięso nie dotykało sianka
• kładziemy patelnię z siankiem i mięsem na ogień i przykrywamy dużą pokrywką lub drugą patelnią (sianko i trociny nie zapalą się, będą się tylko tlić) — tak wędzimy mięso pod przykryciem ok. 15 min z każdej strony
• uwędzone mięso królika kroimy na drobniejsze kawałki
• cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na złoty kolor, dodajemy królika, podsmażamy chwilę, zalewamy wywarem z kości i dokładamy dwie, trzy gałązki świeżego rozmarynu i rozgniecione ziarna jałowca
• dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż królik będzie miękki, następnie dodajemy śmietankę (150 ml), masło, ewentualnie dwie, trzy łyżki sosu pieczeniowego w proszku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy do momentu, aż sos się zagęści
• przygotowujemy placuszki z dyni do królika: dynię ze skórą kroimy na małe kawałki i układamy na blasze pokrytej folią aluminiową
• wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 150°C; upieczone kawałki dyni obieramy ze skóry
• miąższ miksujemy na gładką masę z dodatkiem śmietanki (50 ml) i masła
• do masy pokrojoną w cienkie paski skórę z cukinii
• dokładamy jajo i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową
• nakładamy tak uzyskaną masę łyżką na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy małe foremne placki, na złoty kolor z obu stron
• na talerze kładziemy placuszki z dyni, wykładamy kawałki mięsa i polewamy sosem od duszenia