Weź udział w #gotujewdomu challenge!
Opublikowano: 20-03-2020
Kochani,
Ruszamy z wyzwaniem #GotujeWDomu
A gdyby tak ograniczenia stały się źródłem inspiracji?
Wszyscy znaleźliśmy się w trudnej sytuacji. Kiedy my w Cook Story by Samsung jeszcze niedawno gotowaliśmy codziennie, część z Was robiła to od czasu do czasu. Nasze role się zamieniły.
Dziś mamy przerwę, a wy szczególnie musicie dbać o siebie i rodziny, zostając w domu. Dlatego Cook Story by Samsung wraz z szefami kuchni, przyjaciółmi oraz całą ekipą rozpoczyna akcję #GotujeWDomu!
Delikatny omlet z ciągnącym serem Mimolette
Składniki
- 3 jajka z wolnego wybiegu
- 1 łyżka śmietankowego serka do smarowania
- 1 łyżka masła
- 25g sera mimolette
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep w misce ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzej łyżkę masła – uważaj, aby nie zaczęło się palić, bo zepsuje kolor i smak omleta.
- Kiedy delikatnie zacznie skwierczeć wylej jajka na patelnię. Smaż do czasu, aż na powierzchni omleta zaczną powstawać bąble powietrza.
- Na tym etapie zagarnij masę jajeczną z każdej strony, aby nieco wzburzyć powierzchnię omleta.
- Na wierzch rozłóż teraz małe grudki śmietankowego serka i po całej powierzchni rozsyp tarty ser mimolette. Smaż na małym ogniu do czasu, aż wierzch omleta w 90% będzie ścięty. Teraz złóż omlet na pół i serwuj!
My podaliśmy ten obłędny francuski specjał z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną cebulką. Wybierzcie wasze ulubione śniadaniowe dodatki i smacznego!
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Składniki
- 250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 jajka
- 1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
- 1/2 serka śmietankowego typu Almette
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
- 100 g wędzonego łososia
Sposób przygotowania:
- Szpinak smażyć na patelni z masłem i czosnkiem, solą i pieprzem.
- Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać ze szpinakiem.
- Dno formy posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia, masę szpinakową rozpropwadzić po całej powierzchni.
- Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C przez ok. 10 minut. odkleić papier do pieczenia od szpinakowej rolady i ostudzić.
- Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę.
- Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.
SMACZNEGO!