Weź udział w #gotujewdomu challenge!

Opublikowano: 20-03-2020

Kochani,

Ruszamy z wyzwaniem #GotujeWDomu

A gdyby tak ograniczenia stały się źródłem inspiracji? 

Wszyscy znaleźliśmy się w trudnej sytuacji.  Kiedy my w Cook Story by Samsung jeszcze niedawno gotowaliśmy codziennie, część z Was robiła to od czasu do czasu. Nasze role się zamieniły.

Dziś mamy przerwę, a wy szczególnie musicie dbać o siebie i rodziny, zostając w domu. Dlatego  Cook Story by Samsung wraz z szefami kuchni, przyjaciółmi oraz całą ekipą rozpoczyna akcję #GotujeWDomu!

Delikatny omlet z ciągnącym serem Mimolette

 

Składniki

  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka śmietankowego serka do smarowania
  • 1 łyżka masła
  • 25g sera mimolette
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1.  Jajka roztrzep w misce ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzej łyżkę masła – uważaj, aby nie zaczęło się palić, bo zepsuje kolor i smak omleta.
  2. Kiedy delikatnie zacznie skwierczeć wylej jajka na patelnię. Smaż do czasu, aż na powierzchni omleta zaczną powstawać bąble powietrza.
  3. Na tym etapie zagarnij masę jajeczną z każdej strony, aby nieco wzburzyć powierzchnię omleta.
  4. Na wierzch rozłóż teraz małe grudki śmietankowego serka i po całej powierzchni rozsyp tarty ser mimolette. Smaż na małym ogniu do czasu, aż wierzch omleta w 90% będzie ścięty. Teraz złóż omlet na pół i serwuj!
My podaliśmy ten obłędny francuski specjał z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi i zieloną cebulką. Wybierzcie wasze ulubione śniadaniowe dodatki i smacznego!
 

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

 

Składniki

  • 250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1/2 serka śmietankowego typu Almette
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
  • 100 g wędzonego łososia

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak smażyć na patelni z masłem i czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka oraz mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać ze szpinakiem.
  3. Dno formy posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia, masę szpinakową rozpropwadzić po całej powierzchni.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni C przez ok. 10 minut. odkleić papier do pieczenia od szpinakowej rolady i ostudzić.
  5. Serek wymieszać z chrzanem i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę.
  6. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki, lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.

SMACZNEGO!