Wątróbka drobiowa w sosie balsamicznym Opublikowano: 14-07-2009 Składniki: • 250 g wątróbki drobiowej • 2 łyżki rodzynek • 2 łyżki orzeszków ziemnych • 8 pomidorków koktajlowych • 1 cebula • 4 ząbki czosnku • 1 kapusta pekińska • 2 cykorie • 1 łyżka cukru • 1 łyżka masła • garść sałaty rucoli do dekoracji • 150 ml octu balsamicznego • sól, pieprz, oliwa z oliwek • natka pietruszki do dekoracji • wątróbki drobiowe czyścimy z żyłek, przekładamy do miski i marynujemy w oliwie i czosnku; odstawiamy na 20 minut • na patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy wątróbki z obu stron na złoto • dodajemy posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, solimy i pieprzymy, na koniec wlewamy ocet balsamiczny • po zamieszaniu dodajemy masło i odrobinę cukru, smażymy do chwili, gdy ocet z masłem utworzą gęstą emulsję • pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, czosnek w plastry, kapustę pekińską w paski (ok. 0.5 cm), cebulę w drobną kostkę, a cykorie siekamy • na drugą patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy cebulę, czosnek, kapustę i cykorię, solimy, pieprzymy • dodajemy pomidorki, rodzynki i orzeszki ziemne, smażymy przez chwilę, aby warzywa były chrupkie • talerz dekorujemy natką pietruszki, cykorią, sałatą rukolą i resztą pomidorków • wykładamy ciepłą sałatkę i wątróbki, całość polewamy sosem z wątróbek Przygotował Karol Okrasa