Zupa Giuwarlakia Awgolemono
Opublikowano: 26-08-2020
Gotujemy dzisiaj zupę ?
? propozycja jest szybka, łatwa do przygotowania, niebywale pożywna i jaka pyszna! Tak naprawdę, jest to moja ulubiona zupa ??
Zupa Giuwarlakia Awgolemono
Ilość porcji: 6
Składniki;
– ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ??
– 1 mała starta cebula ?
– 200 gr. ryżu?
– 3 łyżki posiekanej natki pietruszki?
– 2 łyżki Koperku ?
– 2 łyżki oleju?
– Trochę mąki pszennej do optoczenia pulpecików
– 1,2 l wywaru rosołowego
– 60 gr. masła?
– 2 jaja??
– 80 ml soku z cytryny?
– Do smaku: Sól morska jodowana, Pieprz czarny ??
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać mięso, cebulę, ryż, olej, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę i ulepić z niej małe kuleczki, następnie obtoczyć je w mące. W garnku zagotować wywar z dodatkiem masła. Powoli włożyć do gotującej się wody z masłem kuleczki mięsne (giuwarlakia), przykryć garnek i gotować na małym ogniu około 20 min.
W tym czasie ubić jajka i powoli wlać do nich sok z cytryny, ciągle mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, wlać do niej 4-5 łyżek wywaru, ciągle mieszając (awgolemono).
Powstałą masę powoli wlać do wywaru, ciągle mieszając i zdjąć z palnika. Danie podawać z jasnym pieczywem.
Smacznego wszystkim ??☺️
Wasz Teo