Zupa grzybowa
Opublikowano: 18-06-2009
…na kwasie z kiszonej kapusty
Składniki:
? 1 marchewka
? ? cebuli
? 2 liście laurowe
? 4 ziarna ziela angielskiego
? 150 g suszonych borowików
? 250 g obranych ziemniaków
? 250 g mąki żytniej
? 6 łyżek mąki pszennej
? 150 ml słodkiej śmietanki 30%
? 1,5 l kwasu z kiszonej kapusty
? sól, pieprz
? do wody w garnku wrzucamy marchewkę pokrojoną w talarki, cebulę w grubą kostkę, liście laurowe, ziele angielskie, namoczone i odsączone suszone borowiki, sól i pieprz do smaku; gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 minut
? następnie dodajemy kwas z ugotowanej kapusty kiszonej; zagotowujemy
? śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego wywaru
? wlewamy do zupy, stale mieszając; gotujemy jeszcze 5?6 minut
? surowe ziemniaki trzemy na drobnej tarce, dodajemy mąkę żytnią, 4 łyżki maki pszennej, doprawiamy solą
? dokładnie wyrabiamy ciasto ? konsystencja powinna być dość gęsta
? rozpłaszczamy ciasto na desce i formujemy nożem lub łyżką podłużne kluseczki
? kluski wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię
? do głębokich talerzy nalewamy zupę, dokładamy kluski ziemniaczane ?szaraki?
Dobra rada:
Aby uzyskać kwas, musimy ugotować kapustę, a następnie ją odcedzić; kwas użyjemy do zupy, a kapustę na przykład do pierogów, krokietów lub bigosu
Aby uzyskać kwas, musimy ugotować kapustę, a następnie ją odcedzić; kwas użyjemy do zupy, a kapustę na przykład do pierogów, krokietów lub bigosu