Zupa pazibroda Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 1 kg ziemniaków ? 700 g kapusty kiszonej ? 2 marchewki ? 2 cebule ? 1 pietruszka ? 2?3 liście laurowe ? 4?5 ziaren ziela angielskiego ? 150 g smalcu ze skwarkami ? 1 łyżka mąki pszennej ? sól, pieprz ? obrane ziemniaki kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do osolonego wrzątku ? po 10?15 minutach dodajemy marchewkę startą na grubej tarce i pietruszkę w całości; doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim ? kiedy ziemniaki są miękkie, rozgniatamy je praską i dodajemy przesiekaną kapustę kiszoną, solimy, pieprzymy; gotujemy 15 minut ? pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy na roztopionym smalcu aż stanie się rumiana, pod koniec smażenia podprawiamy mąką pszenną ? kiedy kapusta jest ugotowana, dodajemy rumianą cebulę ze smalcem i mąką ? podajemy z chlebem Dobra rada: ? możemy do zupy wkroić plasterki domowej wędzonej kiełbasy Przygotował Karol Okrasa