Zupa serowa

Opublikowano: 07-08-2009

zupa_serowa.jpg

Składniki na 4 porcje :

•    100g sera Lazur złocisty

•    100g sera Lazur perłowy

•    2 duże ziemniaki (ok.150g)

•    1 średnia cebula

•    1 l bulionu drobiowo-wołowego

•    100 g pora

•    100 ml białego wina wytrawnego

•    1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:

1. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do momentu całkowitego rozgotowania się ziemniaków.

2. Starte sery Lazur wrzucamy do bulionu i szybko mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony por i cebulę. Następnie wlewamy wino i dusimy, aż por i cebula zmiękną.

4. Podsmażony por z cebulą dodajemy do bulionu i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach