Zupa serowa
Opublikowano: 07-08-2009
Składniki na 4 porcje :
• 100g sera Lazur złocisty
• 100g sera Lazur perłowy
• 2 duże ziemniaki (ok.150g)
• 1 średnia cebula
• 1 l bulionu drobiowo-wołowego
• 100 g pora
• 100 ml białego wina wytrawnego
• 1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do momentu całkowitego rozgotowania się ziemniaków.
2. Starte sery Lazur wrzucamy do bulionu i szybko mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno pokrojony por i cebulę. Następnie wlewamy wino i dusimy, aż por i cebula zmiękną.
4. Podsmażony por z cebulą dodajemy do bulionu i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach