Zupa serwatczanka Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 1,5 l serwatki ? 0,5 l wywaru na wędzonce ? 6 jaj na twardo ? 3 łyżki masła ? 6 łyżek świeżo utartego chrzanu ? 350 g wędzonego boczku ? 350 g wędzonej kiełbasy ? sól, pieprz ? do garnka wlewamy serwatkę, wywar na wędzonce i dodajemy łyżkę tartego chrzanu, całość zagotowujemy ? wędzony boczek i kiełbasę kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do wywaru z serwatką, doprawiamy masłem, gotujemy na małym ogniu ? z jaj na twardo oddzielamy żółtka, białka siekamy i dorzucamy do zupy ? żółtka przekładamy do miski, zalewamy 2?3 łyżkami wywaru i ucieramy na półpłynną masę i dolewamy do zupy ? całość mieszamy, doprawiamy pozostałym chrzanem, pieprzem i solą do smaku (uwaga, bo wędzony boczek i kiełbasa mogą być dość słone) ? podajemy w głębokich talerzach z kromkami wiejskiego chleba Przygotował Karol Okrasa