Zupa tatrzańska z kluseczkami z sera bundz Opublikowano: 08-07-2009 Składniki: ? 600 g białej kapusty ? 250 g ziemniaków ? 2 duże cebule ? 1 włoszczyzna ? 2 ząbki czosnku ? 400 g wędzonego boczku ? 150 g kwaśnej śmietany 18% Kluseczki do zupy: ? 1/4 kg serka bundz lub sera twarogowego ? 1 jajko ? gałka muszkatołowa ? 3 łyżki bułki tartej ? włoszczyznę obieramy i gotujemy w wodzie około 30 minut z połową boczku wędzonego ? kroimy w drobną kostkę ostudzony boczek z wywaru i pozostały ? smażymy pokrojony boczek na patelni, tak aby powstały z niego chrupiące skwarki ? kapustę i cebulę kroimy w grubą kostkę, ziemniaki w półplastry ? pokrojone warzywa przesmażamy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy do bulionu ? gotujemy mniej więcej pół godziny, tak aby wszystkie składniki się rozgotowały ? całość miksujemy w mikserze na gładko, przelewamy do garnka i zaprawiamy śmietaną ? przygotowujemy kluseczki: ser rozcieramy w misce łyżką, dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz oraz świeżo startą gałkę muszkatołową ? otrzymane ciasto (musi być bardzo gęste i sztywne) przecieramy przez cedzak o grubych oczkach bezpośrednio do wrzącej zupy ? zupę jeszcze raz zagotowujemy, przed podaniem dodajemy skwarki i natkę pietruszki Przygotował Karol Okrasa