Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!”
Opublikowano: 11-09-2020
Konkurs Kulinarny „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 roku. Organizatorem Konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” (RLGD „Opolszczyzna”) – stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.
Konkurs organizowany jest podczas Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, które organizowane jest na Zamku w Niemodlinie, w pierwszy weekend października.
W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczą uczniowie szkół gastronomicznych, a w drugi dzień rywalizują Szefowie Kuchni z całej Polski.
Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp, natomiast drugi produkt określany jest co roku przez Organizatorów. W 2020 roku produktem obowiązkowym jest ser kozi z gospodarstwa Kozi Dar.
Współorganizatorem konkursu jest opolski Szef Kuchni – Kamil Klekowski. Nadzór merytoryczny nad Konkursem, w ramach przyznanego patronatu, sprawuje stowarzyszenie Euro-Toques Polska.
Informacje o zgłoszeniach: http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia
W Konkursie mogą uczestniczyć szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski.
Zgłoszenia do Konkursu dokonuje osoba uprawniona do reprezentacji Uczestnika drogą elektroniczną na adres e-mail: CNR@swietokarpia.pl lub poprzez dostarczenie zgłoszenia – pocztą lub osobiście – do Biura Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Opolszczyzna” w /45-050/
Opolu przy ul. Zajączka 7/1.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa w dniu 14 września 2020 r. (decyduje data wpływu).
Organizator zapewnia w trakcie trwania Konkursu produkt główny, którym jest karp opolski w formie świeżej (wypatroszonej) oraz ser kozi z gospodarstwa Kozi Dar z Chudoby.
Uczestnicy zakwalifikowani do udziału w Konkursie zostaną powiadomieni o zakwalifikowaniu do konkursu w terminie do dnia 21 września 2020 r.
Informacji na temat konkursu udzielają Organizatorzy:
– Aleksandra Czerkawska – tel. 535 380 010
– Kamil Klekowski – tel. 790 247 247