Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku
Opublikowano: 10-08-2015
Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku
Dane kontaktowe
Adres:
ul. Marii Konopnickiej 9
Pułtusk
Tel. 23 692 22 42
e-mail: zsbprus@wp.pl
strona internetowa: www.zsbprus.eu
Szkoły wchodzące w skład ZS:
II Liceum Profilowane
Technikum Nr 2
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
Kierunki kształcenia:
Technikum Nr 2:
- Technik żywienia i gospodarstwa domowego
- Technik hotelarstwa
- Technik obsługi turystycznej
- Technik budownictwa
- Technik handlowiec
Zasadnicza Szkoła Zawodowa
- kucharz małej gastronomii (Kształcenie zawodowe: teoretyczne przedmioty zawodowe i zajęcia praktyczne odbywają się w szkole
- piekarz
- cukiernik
- sprzedawca (Kształcenie zawodowe: teoretyczne przedmioty zawodowe odbywają się w szkole)
- fryzjer
- mechanik pojazdów samochodowych
- blacharz samochodowy
- murarz
- elektromechanik
- elektromechanik pojazdów samochodowych
- elektryk
- lakiernik
- mechanik – operator pojazdów i maszyn rolniczych
Sam wybierasz interesujący Cię zawód !
Nauka trwa dwa albo trzy lata (w zależności od wybranego zawodu)
Praktyki gastronomiczne i hotelarskie:
Dom Polonii w Pułtusku,
Hotel Sheraton,
Hotel Incerkontinental,
Restauracja i Hotel Milord,
Centrum Konferencyjne Rozwoju Biznesu Serock,
Hotel Zalewski,
Ośrodek Szkoleniowy ALIANZ EDUKACJA
Restauracja u Kucharzy Adama Gesslera
Gospodarstwo agroturystyczne Chata za wsią
Olimpiady:
Olimpiada Wiedzy o Żywności i Żywieniu
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
Koła zainteresowań:
Koło Żywieniowe
Konkursy ogólnopolskie:
Kamis – Życie ze smakiem,
Kuchnia Polska na Mazowszu,
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Warszawski Turniej Szkół Gastronomicznych -Wigilijne Dania rybne,
Drób na Wielkanocnym Stole
Konkursy okolicznościowe:
np. Wielkanocna zakąska z jaj, Baby babki i babeczki na Wielkanoc, Walentynkowy deser, Wigilijna zakąska ze śledzia
Projekty unijne:
1. Wysoka jakość szkolnictwa zawodowego w powiecie pułtuskim
2. Wzbogacanie zasobów intelektualnych i emocjonalnych uczniów Zespołu Szkół im. B. Prusa w kontekście podnoszenia jakości i atrakcyjności szkolnictwa zawodowego
3. Kreatywny absolwent na rynku pracy
4. Profesjonalny pracownik gastronomii