ZSGH na ul: Majdańskiej w Warszawie
Opublikowano: 30-08-2015
Zarząd: Dyrektor Anna Chylińska, wicedyrektorzy: Urszula Augustyniak, Dobrosława Kowalska
Adres: ul. Majdańska 30/36, 04-163 Warszawa
tel./fax: (22) 810 04 89, http://www.zsgh.edu.pl, e-mail: info@zsgh.edu.pl
Kierunki kształcenia:
1. Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie:
a. Technik Hotelarstwa
b. Technik organizacji usług gastronomicznych
c. Technik kucharz
2. Zasadnicza Szkoła Zawodowa
a. Cukiernik
b. Kucharz małej gastronomii
Sylwetka absolwenta:
Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie Nr 2
a. Technik Hotelarstwa
Celem tego kierunku nauki jest przygotowanie naszych uczniów i absolwentów do pracy na wybranych stanowiskach w hotelach, motelach oraz innych podobnych obiektach turystycznych. Języki obce: angielski, niemiecki.
b. Technik organizacji usług gastronomicznych
Głównym Celem tego kierunku nauki jest przygotowanie naszych uczniów i absolwentów do pracy na wybranych stanowiskach w restauracjach, zakładach gastronomicznych oraz innych obiektach usług gastronomicznych. Języki obce: angielski, niemiecki.
c. Kucharz
Głównym celem kształcenia w klasach o profilu kucharz jest przygotowanie absolwentów do pracy na różnych stanowiskach w kuchniach obiektów gastronomicznych. Języki obce: angielski, niemiecki.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 20
a. Cukiernik
Głównym Celem tego kierunku nauki jest przygotowanie naszych uczniów i absolwentów do pracy w cukierniach, innych zakładach produkcji cukierniczej oraz restauracjach. Po trzy letnim okresie nauki oraz odbyciu praktyk zawodowych nasz absolwent ma prawo przystąpić do egzaminu czeladniczego w wyżej wymienionym zawodzie. Języki obce: rosyjski.
b. Kucharz małej gastronomii
Głównym Celem tego kierunku nauki jest przygotowanie naszych uczniów i absolwentów do pracy na stanowiskach w zakładach gastronomicznych, restauracjach. Po dwu letnim okresie nauki oraz odbyciu praktyk zawodowych nasz absolwent ma prawo przystąpić do egzaminu czeladniczego w wyżej wymienionym zawodzie. Języki obce: angielski.
Programy unijne:
1. W roku 2010-2011 realizujemy projekt: „Będę atrakcyjnym pracownikiem – kursy zawodowe i staże”.
2. Uczestniczymy w E-Twinning.
Olimpiady, konkursy, sukcesy:
- Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w Erfurcie,
- Młody Kreator Sztuki Kulinarnej,
- Olimpiada Smaków,
- Konkurs „Kucharska Osobowość”,
- Plejada słodkich pomysłów,
- Konkurs „Savoir-vivre”,
- Konkurs HIT SEZONU Nestle na Euro Gastro,
- Olimpiada wiedzy o żywieniu
Praktyki:
Uczniowie z kierunków Technik hotelarstwa, Technik organizacji usług gastronomicznych, Kucharz odbywają praktyki w hotelach warszawskich cztero i pięciogwiazdkowych.
Uczniowie z kierunku Cukiernik, kucharz małej gastronomii odbywają praktyki w zakładach cukierniczych: w hotelach, supermarketach, zakładach rzemieślniczych zrzeszonych lub nie w Cechu Rzemiosł Spożywczych.